‘Khashoggi is in Saoedisch consulaat in stukken gesneden en weggevoerd’

De prominente Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die al een week wordt vermist sinds hij een bezoek bracht aan het Saoedische consulaat in Istanbul, is door een ingevlogen liquidatieteam gemarteld en vermoord. Vervolgens hebben vijftien Saoedische agenten zijn lichaam in stukken gesneden en in dozen het pand uit gesmokkeld.

Dat melden Turkse officials. Ankara heeft een grondig onderzoek ingesteld naar de opzienbarende verdwijning. De kritische journalist bezocht het Saoedische consulaat om zijn scheidingspapieren te regelen zodat hij met zijn Turkse verloofde zou kunnen trouwen. Op beelden is niet te zien dat Khashoggi het consulaatterrein verlaten heeft, zoals de Saudiërs zeggen.

Jamal Khashoggi is een Saoedische staatsburger, auteur, voormalig hoofdredacteur van nieuwszender Al Arab, meer dan anderhalf miljoen volgers op Twitter, gestudeerd in de VS en columnist voor The Washington Post. Hij had vooral kritiek op het Saudische optreden in Jemen en de manier waarop het protest in eigen land wordt onderdrukt.

Mocht moord bewezen worden dan lijkt een groot politieke rel te ontstaan tussen Turkije en Saoedi-Arabië. Daarnaast lijkt Saudi-Arabië met de moord een duidelijk signaal te willen afgeven aan Saudiërs die denken dat ze vanuit het buitenland ongestraft kritiek kunnen blijven leveren op de regering en het koningshuis. “De boodschap is zeer duidelijk en intimiderend: doe dat vooral niet want je bent nergens veilig”, zegt NOS correspondent Lucas Waagmeester.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.