Nederland eist geld terug na rel met Marokko rond filmfestival Nador

Onlangs uitte Nederland stevige kritiek op de Marokkaanse autoriteiten naar aanleiding van de ‘excessieve’ straffen voor de leiders van het Rif-protest. Dat leidde tot politieke ongemakken en nu ook tot ruzie over Haagse subsidies aan het filmfestival in Nador.

Organisator Abdeslam Boutayeb van het Festival International de Cinéma et Mémoire Commune (FICMEC) van Nador heeft twee weken geleden besloten Nederland een ererol te ontnemen, naar aanleiding van de uitlatingen van Nederland over de Rif-gevangenen. Hij zegt dat het besluit ingegeven is door politieke overwegingen, maar dat dit niet gebeurd is onder druk van de Marokkaanse regering. Op het filmfestival krijgt Nederland nu slechts een bijrol.

De Nederlandse ambassade in Rabat heeft daarom gevraagd om de subsidie voor het filmfestival terug te geven, omdat die juist werd uitgekeerd om de goede relatie tussen beide landen te belichten. De ambassade heeft nu de toezegging gekregen de bijdrage van ruim 40.000 euro terug te krijgen. Maar of Nederland deze bijdrage echt terugkrijgt, lijkt maar de vraag, schrijft het NRC. „Dan zal ik mijn huis moeten verkopen”, stelt organisator Abdeslam Boutayeb. Hij zegt „de eis” van Nederland te kennen, maar stelt dat het geld op is gegaan aan het gebruiken van een gigantische tent (20.000 euro) en het uitnodigen van gasten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.