Internationale druk op ‘ongeloofwaardige’ Saoedi’s neemt toe

De internationale kritiek op de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi doet Saoedi-Arabië steeds meer pijn. Terwijl de aandelen op de beurs van Saoedi-Arabië sterk zijn gedaald in de afgelopen dagen, hebben ook verschillende bedrijven, instellingen en regeringen laten weten dat ze geen zaken met de Saoedi’s meer willen doen.

Khashoggi was op 2 oktober verdwenen, toen hij in het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanboel papieren in orde liet brengen. Meteen erna presenteerde Turkije bewijzen voor het gruwelijk doden van de journalist door een speciaal commando met vijftien leden dat ingereisd was vanuit Saoedi-Arabië. Het koninkrijk ontkende en vertelde de wereld dat de journalist de ambassade gezond en wel heeft verlaten. Een grote leugen van de beheerders van de heilige plaatsen als Mekka en Medina!

Dat Saoedi-Arabië pas na meer dan twee weken tot bekentenissen is overgegaan in de zaak van de gedode journalist Jamal Khashoggi wordt door velen gezien als “een schande”. Wereldwijd wordt met afschuw gereageerd op de dood van de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi. In de nieuwe verklaring van Saoedi-Arabië zegt men dat de man gedood zou zijn bij een “gevecht” op het Saoedisch consulaat in Istanboel. Die rammelende verklaring roept wereldwijd scepsis, woede en nog meer ongeloof op.

Verschillende westerse landen hebben zaterdagavond laten weten geen genoegen te nemen met de uitleg van Saoedi-Arabië over de dood van de journalist. Canada noemde de uitleg van Saoedi-Arabië ‘ongeloofwaardig en onsamenhangend’. Eerder had EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini al een grondig onderzoek geëist. Duitsland dreigt zelfs met economische sancties.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.