Hoge Raad: uitlevering Saïd C. aan Marokko ontoelaatbaar

211

Nederland mag de drugsverdachte en politiek activist Said C. definitief niet uitleveren aan Marokko. De Hoge Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant eerder dit jaar.

Marokko verdenkt de man uit Roosendaal van internationale drugshandel en corruptie en wil hem daarvoor berechten. C. wordt echter ook door Marokko verdacht van financiering van de protesten tegen de Marokkaanse regering in het Rif-gebied. En om deze laatste reden is de Hoge Raad, net als de rechter, bang dat de Rif-activist wordt gemarteld en mogelijk ook terecht gaat staan vanwege zijn betrokkenheid bij de protesten in de Rif-regio in Marokko.

De rechtbank oordeelde dat de kans groot is dat C. in Marokko geen eerlijk proces krijgt. De rechter schatte de kans als reëel in dat verklaringen van medeverdachten na foltering zijn verkregen en dat deze als bewijs tegen C. worden gebruikt. Marokko heeft volgens de rechtbank te algemene en te vage garanties afgegeven, niet genoeg om het risico op een oneerlijk proces weg te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.