Hoger beroep in zaak Wilders om ‘Minder Marokkanen’ hervat

104

Na bijna zeven maanden oponthoud hervat de rechter vandaag opnieuw het proces tegen Geert Wilders. De omstreden PVV’er staat in hoger beroep terecht voor zijn ’minder Marokkanen’-uitspraken in 2014.

In mei wraakte hij de raadsheren van het hof, die volgens hem de schijn van partijdigheid hadden gewekt. De wrakingskamer van het hof gaf Wilders gelijk en haalde de rechters van de zaak af. Nieuwe rechters hebben zich de afgelopen maanden op de zaak voorbereid. Zij beginnen het proces met een zogeheten regiezitting, ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van de zaak.

De advocaten van Wilders gaan de rechters vragen onderzoek te doen naar aanwijzingen dat toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten er bij het Openbaar Ministerie op heeft aangedrongen om de PVV-leider te vervolgen.

De rechtbank oordeelde in 2016 dat de anti-islam politicus zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkaanse Nederlanders. Hij kreeg hiervoor echter geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis. Het proces vindt plaats in de extra-beveiligde rechtszaal op Schiphol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.