Marokko trekt zich terug uit Saoedische coalitie in Jemen en roept ambassadeur terug

Marokko trekt zich terug uit de militaire coalitie die onder leiding van Saudi-ArabiĆ« strijdt in Jemen. Dat melden anonieme regeringsbronnen aan persbureau AP. Ook is de ambassadeur in Riyad teruggeroepen. Vorige maand zei de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken al dat Rabat een ‘andere rol’ heeft gekregen binnen de coalitie.

De afgelopen tijd is de relatie tussen de twee koninkrijken gespannen, onder meer door het verloop van de oorlog in Jemen en de moord op Washington Post-columnist Jamal Khashoggi. Zo heeft Marokko geweigerd om de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman te ontvangen. Als reden daarvoor werd de drukke agenda van de Marokkaanse koning gegeven.

Als wraak, heeft het Saudische tv-station Al-Arabiya een documentaire uitgezonden over de Marokkaanse Westelijke Sahara. Hierin werd uiteengezet hoe Marokko het gebied zou hebben ingenomen, nadat Spaanse kolonisten er in de jaren 70 waren vertrokken. Die uitzending zou weer slecht zijn gevallen bij de Marokkaanse regering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.