Nederlandse journalist opgepakt in Nador en is daarna Marokko uitgezet

145

De Nederlandse journalist Gerbert van der Aa is vrijdag dwingend verzocht Marokko te verlaten. Hij moest via de Spaanse enclave Melilla terugreizen naar Nederland, zo bevestigde Van der Aa na berichtgeving van EenVandaag. Hij werkte in het Noord-Afrikaanse land aan artikelen over illegale migratie, alcoholgebruik en de situatie in het Rifgebied.

Van der Aa was vier dagen in Marokko toen hij werd aangehouden en gemaand het land te verlaten omdat hij er illegaal zou werken. Vanaf de eerste dag werd hij gevolgd door de politie. Hij zegt vorige week vrijdag te zijn opgepakt in de stad Nador. Van der Aa werkte zonder persaccreditatie in Marokko, omdat je die als buitenlandse journalist niet kunt krijgen. Hij zegt dat dat eerder nooit een probleem was, maar dat de Marokkaanse autoriteiten sinds de Rif-protesten het werk van buitenlandse journalisten onmogelijk maken.

Afgelopen zomer werden ook NRC-correspondent Koen Greven en fotograaf José Colon tijdens een werktrip gevolgd door de Marokkaanse geheime dienst. Greven wilde een verhaal maken over Marokkaanse Nederlanders die op vakantie gaan in de Rif. Ook hem werd toen duidelijk gemaakt dat hij moest vertrekken. Hij had “speciale permissie” moeten krijgen om in de Rif te werken, werd hem verteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.