Marokko gaat bootvluchtelingen terugnemen

73

Marokko en Spanje sluiten een akkoord over het terugsturen van onderschepte illegale migranten. Eerder werden alle vluchtelingen die op weg naar Spanje in de Straat van Gibraltar of de Zee van Alborán zijn onderschept, naar Spanje gebracht. Dit gaat nu veranderen.

De regeringen van beide landen zijn overeengekomen dat voortaan illegale migranten die op zee zijn onderschept naar Marokko worden gebracht wanneer in dat land de dichtstbijzijnde veilige haven ligt. Dat melden regeringsbronnen aan de Spaanse krant El País. De overeenkomst is een nieuw middel in de strijd tegen de illegale vluchtelingenstroom. Het past in een reeks van afspraken die beide landen in het verleden maakten.

Volgens de cijfers van het Spaanse Salvamento Marítimo werden in 2017 23.135 migranten uit zee gered en was Marokko bij slechts 4.045 daarvan betrokken. Zo’n 17 procent. De Spaanse regering rekent nu op meer steun van de Marokkaanse autoriteiten. In ruil daarvoor hoopt Marokko meer financiële steun te ontvangen vanuit Europa. Spanje heeft er bij de Europese Unie op aangedrongen dat Marokko beter financieel gecompenseerd wordt voor inspanningen. Marokko kreeg in 2018 de toezegging van 140 miljoen euro aan EU-steun.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.