‘Ik wil met vrouw en kind naar Nederland’, zegt oud-IS’er uit Arnhem

129

De 27-jarige Nederlandse IS-strijder Yago R., die momenteel vastzit in een Koerdisch kamp in het noorden van Syrië, wil met zijn vrouw Shamima Begum en hun pasgeboren zoon terugkeren naar Nederland. Dat zegt hij in een interview met de Britse televisiezender BBC.

De Britse omroep legt de focus van het gesprek vooral op het huwelijk met de uit Londen afkomstige Shamima Begum. Hij trouwde met met haar nadat zij in 2015 in IS-gebied aankwam. Ze was op dat moment slechts vijftien jaar oud. In het interview met de BBC geeft R. toe dat hij haar inderdaad erg jong vond. Maar zij had zelf om een partner gevraagd, zegt hij.

R. is afkomstig uit Arnhem en sloot zich in 2014 aan bij Islamitische Staat (IS). Het is voor het eerst dat hij voor een camera zijn verhaal doet. Riedijk geeft in het gesprek toe dat hij gevochten heeft voor Islamitische Staat. Hij is naar eigen zeggen vastgezet en gemarteld door zijn strijdmakkers nadat hij werd beschuldigd van spionage voor Nederland. Hij probeerde IS te verlaten en wil nu niets meer met de terreurgroep te maken hebben, zegt de Arnhemmer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.