Walgelijk! Rechts-extremisten schieten 49 biddende moslims dood in Nieuw-Zeeland

465

Bij aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn vrijdag 49 doden en tientallen gewonden gevallen. De politie heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. In ziekenhuizen in Christchurch worden nog veertig mensen met schotwonden behandeld.

Na de aanslagen heeft de politie vier mensen gearresteerd, drie mannen en een vrouw. Geen van hen was eerder in beeld bij de politie. Een van de vier, een 28-jarige man met extreemrechtse ideeën, is aangeklaagd voor moord. Hij verschijnt morgen voor de rechter. Aangezien hij de enige is die voor moord wordt vervolgd, lijkt dit degene te zijn die in beide moskeeën het vuur heeft geopend.

Bij de eerste aanslag, op de Al Noor-moskee, vielen verreweg de meeste doden. De andere mensen stierven bij een daaropvolgende aanslag op een moskee in de buitenwijk Linwood, en op weg daarnaartoe. Het dreigingsniveau in Nieuw-Zeeland is opgeschroefd van laag naar hoog. De politie riep alle moskeeën op hun deuren dicht te houden en adviseerde moslims in heel het land om thuis te blijven totdat er meer duidelijkheid is.

De hoofdverdachte lijkt de verantwoordelijkheid voor zijn daden op te eisten in een manifest dat even eerder op internet verscheen. In die 74 pagina’s tellende tekst zegt Brenton Tarrant, een 28-jarige Australiër, dat hij er anti-islamitische ideeën op nahoudt. Hij schrijft dat hij streeft naar een “blanke overheersing” en dat hij zelf een terroristische aanslag zal plegen. De man laat ook weten dat hij speciaal naar Nieuw-Zeeland is gekomen om een aanslag te plannen, voor te bereiden en uit te voeren.

Zeker één Nieuw-Zeelandse nieuwswebsite laat een schokkend filmpje zien dat een van de daders zelf tijdens de moordpartij zou hebben gefimd en gelivestreamd op facebook. De politie heeft laten weten dat de beelden authentiek zijn en probeert de zeer schokkende beelden offline te krijgen.

2 REACTIES

  1. het was niet een rechts extreemrechtse gast maar een christen fundamentalist, een christen terrorist, een benaming die vermijd wordt door de westerse media. de inscripties op het wapen zijn daar de indicatie voor.

    zijn aanhangers hebben hem geliket op youtube met DEUS VULT; een kreet gebruikt door kruisvaarders toen die vertrokken om de moslims te doden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.