Trump doet mee aan landroof en wil Golanhoogte erkennen als Israëlisch

129

De omstreden Amerikaanse president Donald Trump suggereert openlijk op Twitter om door Israel bezette Golanhoogte in het zuidwesten van Syrië toe te kennen aan de Joodse staat. Nu Syrië bijna weggevaagd is door de burgeroorlog, verwacht men ook nauwelijks weerstand tegen deze nieuwe landroof door Israel.

,,Na 52 jaar is het tijd voor de Verenigde Staten om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte helemaal te erkennen; dat (gebied) is cruciaal en strategisch en belangrijk voor de veiligheid van de staat Israël en de regionale stabiliteit,” schrijft hij. De Israëlische premier Netanyahu reageerde verheugd op het standpunt van de Amerikaanse president, die eerder ook Al Quds erkend als volledig Israelisch.

Syrië, Turkije en Rusland hebben de verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump gehekeld. Het standpunt “weerspiegelt duidelijk de minachting van de Verenigde Staten voor de internationale regels” en is een “flagrante schending van het internationaal recht”, aldus een bron bij het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover het staatspersbureau Sana.

“De territoriale integriteit van staten is het meest fundamentele principe van het internationale recht”, schreef de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in de nacht van donderdag op vrijdag dan weer op Twitter. Pogingen van de VS om rechtsinbreuken van Israël te legitimeren, zullen alleen leiden tot nog meer geweld en pijn. “Turkije steunt de territoriale integriteit van Syrië”, luidde het.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.