Saudi Aramco: nettowinst evenaart bbp van Marokko

De Saudische oliemaatschappij Saudi Aramco was in 2018 met voorsprong het meest winstgevende ­bedrijf ter wereld. Dat stelt krediet­beoordelaar Fitch op ­basis van documenten van het niet- beurs­genoteerde olie­bedrijf. Het bedrijf kon in 2018 een nettowinst van 111 miljard dollar (99 miljard euro) laten optekenen. De operationele winst van Saudi Aramco kwam vorig jaar uit op 224 miljard dollar (bijna 200 miljard euro).

Ter vergelijking: dat is even veel als het bruto binnenlands product (bbp) van heel Marokko. Het is ook bijna dubbel zoveel als de winst die het Amerikaanse tech-bedrijf Apple liet registeren: 59,5 miljard dollar (53 miljard euro).

Er waren lange tijd plannen om Aramco naar de beurs te brengen. Dat moest vorig jaar gebeuren, maar doordat dat werd uitgesteld, verwacht men nu dat dat in 2021 zal plaatsvinden. Volgens Jason Tuvey, analist bij het onderzoeksbureau Capital Economics, heeft het bedrijf een waarde tussen 1.000 miljard dollar en 10.000 miljard dollar. Die waarde wordt onder meer bepaald door de olieprijzen.

2 REACTIES

  1. We moten Marokko niet onderschatten. Marokko heft grootste fosfaatvoorraad in de wereld en omdat Frankrijk het geniepig op diplomatieke wijze steelt blijft het volk achter met lege handen.

  2. maar er is genoeg grond om bomen te planten..je hebt geen zorgen–zon en water uit de lucht is nog steeds gratis….
    of als je noten gaat planten is het nog beter—-dan heb je elk jaar inkomsten—-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.