Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika is per direct opgestapt

Na bijna twee maanden van hevige protesten is de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika eindelijk gezwicht. Maandag zei het staatshoofd nog dat hij voor 28 april zou vertrekken. Kort na een oproep van het leger dinsdag om hem direct af te zetten werd bekend dat de 82-jarige Bouteflika onmiddelijk zijn functie neerlegt, melden Algerijnse media.

De Algerijnen vieren een groot feest nu ze na twintig jaar eindelijk verlost zijn van Bouteflika. Maar sinds zijn beroerte in 2013 leek hij al langer niet meer echt aan de macht, maar meer een handpop van de Algerijnse machtselite die vooral uitblonk in zelfverrijking. De demonstranten eisen daarom ook het vertrek van zijn corrupte entourage.

Met het aftreden van Bouteflika, kan het buurland van Marokko sneller dan verwacht aan een machtstransitie beginnen.

Bouteflika, die geboren was in wat nu Marokkaans gebied is, hoort bij de laatste veteranen van de bevrijdingsstrijd van Algerije. Hij was ook een vertegenwoordiger en officieel leider van de partij die de strijd voerde, Front de Libération Nationale. Met Bouteflika komt wellicht een einde aan de heerschappij van de eerste generatie politici van onafhankelijk Algerije. We wachten af hoe het verdergaat.

2 REACTIES

  1. Dit klopt niet:

    Kort na een oproep van het leger dinsdag om hem direct af te zetten werd bekend dat de 82-jarige Bouteflika onmiddelijk zijn functie neerlegt, melden Algerijnse media.

    Het leger is het problem achter t scherm: werkt geheel onder toezicht van Frankrijk: de werkelijke boosdoener in het verhaal van Algerije! Bouteflika was maar een puppet van Parijs!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.