Marokkaanse koning krijgt kritiek om gedurfd concert voor paus

Optreden voor Marokkaanse koning en pausTijdens zijn bezoek aan Marokko werd paus Franciscus getrakteerd op een concert in het gebouw van het Instituut Mohammed VI voor imams in de hoofdstad Rabat. In het stuk onder leiding van de Franse dirigent Jean-Claude Casadesus speelde het Filharmonisch Orkest van Marokko het nummer “Caccini, Ave Maria”. In dit orkest worden de hoofdrollen vertolkt door gebedsoproeper Smahi Harrati uit Casablanca, de Sefardisch-Joods-Frans Algerijnse operazangeres Françoise Atlan, de Franse sopraanzangeres Caroline Casadesus en de Marokkaanse pianiste Dina Bensaïd.

Het optreden verbeeldde in een zangnummer de drie monotheïstisch godsdiensten die oproepen tot vrede. De paus (hoofd van de kerk) en koning Mohammed VI (Commandent van de gelovigen) die naast elkaar zitten en naar muziek luisteren.
Het optreden werd live uitgezonden door Al Aoula, de staatszender van Marokko en tegelijkertijd op Vatican Media, de staatstelevisieomroep van het Vaticaan.

Een ongewone maar bijzondere mix die aantoont hoe zelfverzekerd de Marokkaanse koning hierin staat. Maar sindsdien regent het ook klachten op de Arabische sociale media over de koning, de paus en de gebedsoproeper en zijn deelname aan het optreden. Het hek was van de dam toen The Association of Muslim Scholars (Vereniging van Islamitische Geleerden), waarvan de Saoedi geestelijke Mohamad al-Arefe de voorzitter is, het optreden in Rabat in een verklaring vervloekte en het on-islamitsch verklaarde. Een kleine kanttekening is dat Mohamad al-Arefe in dienst is van de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman en staat ook wel bekend als “de fatwa witwasser” van de Koninklijke familie.

Kijk en oordeel zelf:

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.