Dienstplicht voor jongeren in Marokko: duizenden opgeroepen

283

Sinds kort heeft Marokko de militaire dienstplicht weer ingevoerd. Met als resultaat dat afgelopen week duizenden jongeren zijn opgeroepen. Waar sommigen een manier zoeken om eronderuit te komen, geven anderen zich vrijwillig op.

De Marokkaanse koning Mohammed VI had in 2016 de dienstplicht afgeschaft, maar voerde hem in augustus 2018 weer in. Volgens hem om “het burgerschap te versterken” en “jongeren te integreren in het professionele en sociale leven”. Volgens critici is dit een reactie op de protesten van de afgelopen jaren in de Rif en de rest van het land voor betere werkgelegenheid, zorg, educatie en watervoorzieningen.

De dienstplicht geldt voor mannen tussen de 19 en 25 jaar die wonen in Marokko. Als ze weigeren, kunnen ze een tot drie maanden in de gevangenis belanden en een boete van 200 tot 500 euro krijgen. Ze worden vrijgesteld als ze fysiek niet geschikt zijn, studeren, kostwinner zijn, of een zus of broer hebben die in het leger dient. Vrouwen in Marokko en Marokkanen die in het buitenland wonen zijn niet verplicht, maar mogen zich wel opgeven.

Lees meer op de website van het NOS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.