Ruim honderd Marokkaanse activisten krijgen gratie

132

Koning Mohammed VI heeft in verband met de viering van Eid-al-Fitr (Suikerfeest) meer dan honderd politieke gevangen vrijgelaten. De Marokkaanse koning heeft gratie verleend aan vijftig politieke gevangenen uit het Rifgebied en zestig uit Jerada, een stad in het oosten van Marokko waar vorig jaar ook grote demonstraties waren.

In totaal komen er 750 gedetineerden vrij.

De vijftig vrijgelaten Rif-activisten waren eerder veroordeeld tot lichte gevangenisstraffen. Kopstukken als protestleider Nasser Zafzafi, die veroordeeld zijn tot gevangenisstraffen van meer dan tien jaar, komen niet in aanmerking voor de koninklijke gratie.

1 REACTIE

  1. Jammer, het vrijlaten van Zafzafi zou n super vredessignaal zijn naar de inwoners van de Rif. Het Rif is historisch gezien het onderwerp geweest van grote onrecht zowel intern als extern. Spaanse en Franse kolonisators kregen toestemming van Marokko om de RIf te bombarderen en zelfs te vergassen aan het begin van de 20ste eeuw. Een demonstratie/demaonstrant die het onrecht aankaart mag nooit veroordeeld worden daarvoor, ook niet indirect door een demontsrant te arresteren voor n simple overtreding door onvrede te uiten over een politieke preek van een imam ergen in n moskee in nowehere.

    Gevangeniststraf helft het onrecht in de Rif niet uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.