Mohammed Morsi, de eerste democratisch gekozen president van Egypte, snel begraven

84

De voormalige Egyptische president Mohammed Morsi is begraven, nadat hij gisteren tijdens een proces tegen hem in de rechtszaal in elkaar was gezakt en overleed. Volgens zijn advocaat is hij begraven op een begraafplaats in Caïro, onder zware beveiliging van de Egyptische overheid.

Familieleden mochten bij de begrafenis aanwezig zijn. Volgens een zoon had de familie Morsi willen bijzetten in het familiegraf in zijn geboorteplaats ten noorden van Caïro, maar stonden de autoriteiten dat niet toe.

Een snelle begrafenis is gebruikelijk in de islamitische wereld, maar het maakt ook meteen een einde aan de mogelijkheid om de dood van de eerste democratisch gekozen president van Egypte goed te onderzoeken.

Morsi werd, nadat hij in 2013 door het leger hardhandig werd afgezet, vastgehouden onder slechte omstandigheden. Hij zat in het grootste deel van de dag in eenzame opsluiting en sliep op de grond. Ondanks dat hij diabetes had, kreeg hij volgens de familie amper medicatie. Een directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch concludeerde gisteren op Twitter dat Morsi’s dood “verschrikkelijk, maar totaal voorspelbaar” was.

De Egyptische staatszenders brachten maandag het nieuws van Morsi’s dood zonder te vermelden dat hij ooit president is geweest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.