Top politie negeert massale misstanden: ultrarechtse geur binnen korps

135

Een politiecoach die jarenlang de top van de Nationale Politie trainde, zegt tegen NRC dat er binnen de organisatie een cultuur van angst heerst. Hij doet een boekje open over op grote schaal voorkomende misstanden bij de politie. Boers stelt dat de korpsleiding niets tegen de discriminatie, seksuele intimidatie en moslimfobie onderneemt.

“De norm wordt gesteld door blanke, mannelijke, oudere heteromannen”, zegt Boers tegen de krant. Het afgelopen half jaar heeft hij naar eigen zeggen aanrandingen, ernstige discriminatie en wangedrag aangekaart bij de korpsleiding, maar zijn meldingen werden consequent genegeerd. Hij heeft daarom ontslag genomen.

Verder hebben Moslimagenten het volgens hem zwaar te verduren. „Het is heel gewoon om bij de politie te zeggen: ‘Jij bent een Marokkaan en dus ga ik jou nooit vertrouwen.’ De discriminatie is heel openlijk en onder de gordel en een gevolg van niet-corrigerend gedrag van chefs. De ultrarechtse geur die van dit soort uitingen afstraalt, past niet bij de neutrale houding die de politie moet hebben.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.