Marokkaanse koning pleit voor meer gelijkheid

164

Koning Mohammed VI is 20 jaar aan de macht in Marokko. Het land kent een economische vooruitgang dankzij de liberalisering van een aantal sectoren. Toch profiteert het merendeel van de bevolking daar niet van. In zijn toespraak pleit de koning voor meer (financiële) gelijkheid onder zijn bevolking.

De toespraak van de Marokkaanse koning Mohammed VI dinsdag ter gelegenheid van zijn 20-jarige jubileum als vorst was dan ook een nadrukkelijke handreiking naar zijn bevolking, in een roerige tijd voor het Noord-Afrikaanse land. In de afgelopen jaren schuurde het steeds nadrukkelijker tussen Mohammed en zijn critici. Zo ook in de Rif, maar ook in het zuiden en oosten van het land.

In zijn toespraak ontweek de 55-jarige koning de huidige pijnpunten in zijn land niet. Mohammed somde de mijlpalen op, zoals de aanleg van wegen en de haven van Tanger, die nu de grootste haven van Afrika is. “Maar”, zo zei hij, “dit resultaat wordt ondermijnd door het feit dat niet alle lagen van de Marokkaanse samenleving hiervan profijt hebben.”

Hij geeft aan in zijn toespraak iets te willen doen aan de ongelijkheid in zijn land, bijvoorbeeld met een speciale commissie die later dit jaar met voorstellen moet komen om de sociale ongelijkheid aan te pakken op het gebied van onderwijs, gezondheid en belastingen.

Verder wil de 55-jarige koning zijn regering herschikken. Hij vindt dat er “nieuw bloed” nodig is om aan de behoeften van de bevolking te voldoen. In zijn regering moeten mensen met “een andere mentaliteit” komen, “op basis van verdienste en competentie”.

1 REACTIE

  1. Gelijkheid is heel simpel bereiken:
    Grondstoffen inkomsten exclusief voor de schatkist en niet aan private duistere ondernemingen, beter management van grondstoffen, afschaffen van rare onrechtvaardige douane heffingen, afschaffen van belastingen en invoeren van zakat, corrupte ambtenaren zwaar straffen, openen van grenzen met buurlanden, en internationaliseren van onderwijs en verplichte stage acceptaties. Aanmoedigen van ondernemingslust door barriers weg te werpen zoals belastingen, verplichte flauwe licenties en transparent overheidsbestuur. dan komt t goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.