Marokkaanse journaliste opgepakt om ‘illegale abortus’

163

In Marokko is afgelopen weekend een journalist van een krant opgepakt op verdenking van illegale abortus en buitenechtelijke seks. Journalist Hajar Raissouni van de Arabischtalige krant Akhbar al Yaoum kwam zaterdag bij de gynaecoloog vandaan en werd opgepakt door zes agenten in burger. Ook de arts en een assistent werden aangehouden.

Aanvankelijk ontkende de advocaat van Raissouni dat er sprake was geweest van een abortus. Raissouni zou last hebben gehad van hevige bloedingen, en dat zou een urgente medische ingreep van de gynaecoloog rechtvaardigen. Die versie bleek in de loop van de week niet meer houdbaar. Toch vermoeden veel Marokkanen dat de werkelijke reden van de aanhouding niet abortus is.

Hajar werkt bij de Arabischtalige krant Akhbar Al Yaoum: een krant die gelieerd is aan de islamisten, en die bekend staat om zijn kritische houding ten opzichte van de Marokkaanse staat en het koningshuis. Sympathisanten vermoeden dat zij is opgepakt vanwege haar berichtgeving over de protestbeweging in de Rif en om haar streng-islamitische oom in diskrediet te brengen. Raissouni schreef onder meer over de opstand in de Rif, en interviewde protestleider Nasser Zafzafi, die inmiddels is veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.