Hart van de Saoedische olieproductie getroffen door drone-aanval

OlieHet Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft zijn olieproductie gehalveerd, nadat zaterdagmorgen een aanval met drones is uitgevoerd op twee belangrijke olie-installaties in Saoedi-Arabië. De aanval is opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen, maar Saoedi-Arabië en de VS wijzen naar Iran.

De olie-installaties in Abqaiq en Khurais werden zaterdag door tien drones getroffen. Het was de grootste aanval op de olie-infrastructuur van Saoedi-Arabië tijdens het huidige conflict in Jemen. Op het olieveld van Abqaiq, in het noordoosten van het land, staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais, tussen de hoofdstad Riyad en de Perzische Golf, is een van de belangrijkste olievelden van het land.

Houthi-rebellen uit Jemen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist, waarmee Saoedi-Arabië al lange tijd in conflict is. Toch vermoeden regeringsmedewerkers van Saoedi-Arabië en de VS dat Iran achter de aanvallen zit. “Er is geen bewijs dat de aanvallen vanuit Jemen kwamen”, zegt minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken op Twitter. “Teheran zit achter bijna 100 aanvallen op Saudi-Arabië terwijl de Iraanse president Rohani en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif doen alsof ze betrokken zijn bij diplomatie.” Volgens de Amerikaanse minister gaat het hier om “een ongehoorde aanval op de energievoorziening in de wereld”.

1 REACTIE

  1. t is niet moeilijk om te raden wie de vruchten gaat plukken van een eventuele confrontatie tussen saodie arabie en Iran……..het zou dan de gelegenheid zijn om zich gemakkelijk uit te breiden naar het oosten richting Baghdad en de Palestijnen een genadeslag te geven! Netayahu is stil deze dagen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.