Oliemarkt opent met grootste prijsstijging sinds 1990

189

Na een grootschalige drone-aanval op het hart van de Saoedische olieproductie, waardoor het land zijn output in één klap moest halveren, zijn vandaag de prijzen van ruwe olie met 19% omhooggegaan. In percentage gemeten is het de grootste stijging van de olieprijs sinds 1990, toen de Iraakse president Saddam Hoessein het buurland Koeweit binnenviel. Het effect hiervan kunnen we al vanaf vandaag bij de pomp merken.

De olieprijs zakte weer een beetje nadat de Amerikaanse president Trump toestemming gaf om de strategische reserve van de VS te gebruiken “als dat nodig is”. Die voorraad werd gevormd na de oliecrisis van 1973. “Meer dan genoeg olie”, twitterde hij om de markt gerust te stellen.

Trump suggereert op Twitter dat de Verenigde Staten militaire actie overweegt. Hij zegt te weten wie de dader is, en omschrijft de VS als ‘vergrendeld en geladen’, maar zal afwachten welke vervolgstappen Saudi-Arabië wil zetten. Eerder had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo al getwitterd dat Iran de aanval had uitgevoerd. Iran ontkent en zegt dat de VS opzoek zijn naar redenen om toekomstige acties te rechtvaardigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.