Protesten in Egypte tegen al-Sisi. Oproep tot een mars van 1 miljoen!

In meerdere steden in Egypte zijn sinds vrijdag protesten uitgebroken tegen het regime van Abdel Fatah al-Sisi. De politie is ingezet om de demonstranten uiteen te drijven. Tientallen demonstranten zijn hierbij opgepakt.

Sinds de machtsgreep van generaal al-Sissi in 2013 zijn er niet zoveel demonstraties meer geweest in het land. Zowel vrijdag als zaterdag zijn honderden Egyptenaren de straat opgegaan in Suez, maar ook op het bekende Tahrirplein in Caïro. Daar begon de revolutie tegen president Hosni Mubarak in 2011, tijdens de Arabische Lente.

Volgens de laatste berichten zouden zeker 74 mensen zijn opgepakt en patrouilleert de politie in burger. De veiligheidstroepen zetten traangas en rubberkogels in tegen de jonge demonstranten, en er zou zelfs met scherp zijn geschoten. Daarbij zouden ook gewonden zijn gevallen.

Dat er nu tegen Sisi geprotesteerd wordt, komt door een oproep van de populaire zakenman Mohamed Ali, die in Spanje woont. In meerdere YouTube-filmpjes legt hij de corruptie bloot in het Egyptische leger en de overheid. Via sociale media roept hij op tot een “mars van een miljoen” op 27 september.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.