Celstraf voor Marokkaanse journaliste om ‘illegale abortus’

De Marokkaanse journaliste Hajar Raissouni (28) is veroordeeld tot een jaar cel. Ze wordt beschuldigd van illegale abortus en het aangaan van een buitenechtelijke relatie. Ook haar verloofde en de medische staf, die betrokken zou zijn, krijgen zware straffen.

De journaliste, die voor de onafhankelijke krant Akhbar al Yaoum werkte, werd op 31 augustus samen met haar verloofde opgepakt na een bezoek aan een gynaecoloog in Rabat. Raissouni ontkent de aantijgingen en zegt dat het ging om een urgente medische ingreep. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is de journaliste veroordeeld wegens haar kritische berichtgevingen over het koningshuis en de regering.

Raissouni is volgens de rechter in Rabat schuldig aan “illegale abortus en het hebben van een buitenechtelijke relatie”. Ze kreeg een jaar cel, net zoals haar partner. De gynaecoloog, die de abortus volgens de rechtbank zou hebben uitgevoerd, verdwijnt eveneens achter de tralies voor twee jaar. Zijn twee medewerkers kregen allebei een voorwaardelijke celstraf.

Amnesty International eist dat Raissouni, haar partner, de gynaecoloog en zijn medewerkers onmiddellijk worden vrijgelaten. ‘Het vonnis van vandaag is een grote slag voor de rechten van vrouwen in Marokko. Hajar Raissouni, haar verloofde en het medische personeel dat bij de zaak betrokken was, hadden nooit gearresteerd moeten worden,’ zegt Heba Morayef van Amnesty International. ‘Hajar Raissouni werd publiekelijk aan de schandpaal genageld, haar privacy is geschonden en ze werd op basis van onjuiste aanklachten veroordeeld. De Marokkaanse autoriteiten moeten haar onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.