Veel verontwaardiging na eenzijdige Gaza tweet van premier Rutte

Veel verontwaardiging na Gaza tweet van premier Rutte

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft veel kritiek gekregen na een eenzijdige tweet van hem vrijdag, over de situatie in Gaza. Hij schreef dat hij “zeer bezorgd” was “over het aanhoudende geweld in Israël en Gaza”. Maar in de tweede zin van zijn bericht legde hij al meteen alle verantwoordelijkheid voor het geweld bij één partij.

“Het is onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging.” Hij rept in zijn bericht met geen woord over het leed van de Palestijnen. Dat leverde een storm van kritiek op.

D66 kamerlid Sjoerd Sjoerdsma reageerde vrijwel meteen en zei:

Ja, natuurlijk moet het geweld stoppen Maar waarom zwijgt Rutte bij nederzettingenbouw, onteigeningen? Waarom zwijgt Rutte als Israël duizenden Palestijnen verwondt in Gaza in 2018? Internationaal recht mag je niet à la carte inzetten: het geldt altijd, overal en voor iedereen.

Ook de Palestijns-Nederlandse schrijver Ramsey Nasr haalde uit naar Rutte en noemde hem een schoft:

„Hoi Mark! Even een berichtje om te zeggen dat je een schoft bent – als dit tenminste alles is wat je te zeggen hebt over de verwoesting en massaslachting die in Gaza plaatsvindt”, schrijft Nasr op Facebook. „Vrienden met Israël zijn is je goed recht. Etnische zuiveringen bagatelliseren is dat niet: dat heet medewerking. Groetjes, Ramsey.”

Tom van der Lee van Groen-Links zei:

Natuurlijk, delen wij de zorg over het ernstige geweld, sterker nog beide zijden moeten daar onmiddellijk mee stoppen! Maar waarom noemt de premier het niet ‘onacceptabel’ dat Israël doorgaat met annexaties? De recente provocatie hierop is de aanjager van de huidige escalatie?

BIJ1 spreekt van “een verwerpelijk standpunt” van Mark Rutte. De partij toont zich verbolgen over “een demissionair minister-president die zich namens Nederland achter etnische zuivering en apartheid schaart.”

2 REACTIES

  1. Wat een vuile smeerlap ben jij rutte!!! Jij weet donders goed dat Israel de Palestijnen uit huis wil zetten. Daar is dit alles mee begonnen.wie is dan de veroorzaker.actie is reactie.jij bent gewoon een racist.de palestijnen gooien met stenen en flessen Israeli met bommen is dat eerlijk.en jij haalt het nog in je stomme kop om te zeggen dat de burgers van Israel onschuldig aangevallen worden.
    Maar wie begon!!!
    Voordat je uitspraken doet denk eerst na met je stomme kop!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.